Întreținerea mobilierului din lemn masiv

Mobilierul din lemn masiv este, fără doar și poate, o investiție. Una dintre principalele sale calități ale acestui tip de mobilier este durabilitatea în timp. Firește, și acest aspect depinde foarte mult de o sumă de factori, printre care și întreținerea corespunzătoare. Vă vom oferi așadar câteva sfaturi legate de întreținere, pentru a ne asigura că mobilierul dumneavoastră va avea o viață lungă.

Cel mai potrivit ar fi să începem prin a trece în revistă principalii factori care duc la deteriorarea mobilierului din lemn masiv:

  • mediul înconjurător – lumină, umiditate și temperatură
  • manevrarea necorespunzătoare (transport și mutare)
  • uzul și întreținerea necorespunzătoare

Spunând mediu încojurător, în acest context, ne referim la mediul la care este expus mobilierul dumneavoastră. În mod ideal, lemnul se păstrează cel mai bine în întuneric, în mediu rece și anaerob, fără a intra în contact cu niciun factor exterior. Firește, condițiile perfecte pentru conservare sunt posibile doar în muzee, nu și în case sau birouri, însă se pot lua măsuri ca mediu și interacțiunea să afecteze cât mai puțin corpurile.

  • Ștergeți praful frecvent pentru a evita depunerile. În timp, acestea pot zgâria suprafețele.
  • Folosiți soluții speciale pentru curățarea lemnului. Detergenții universali nu sunt concepuți pentru a proteja suprafețele sensibile.
  • Lustruiți suprafețele cu soluții pe bază de ulei. Acestea se găsesc în comerț, dar există și variante care pot fi făcute în casă. Spre exemplu, puteți folosi o soluție din ulei de măsline, suc de lămâie, terebentină (gumă) și alcool denaturat, amestecate în părți egale.
  • Ceara este de asemenea foarte benefică pentru lemn, oferindu-i un strat protector.
  • La fel ca alte obiecte din lemn (ex. parchetul), și mobilierul din lemn masiv poate fi recondiționată. Cu toate acesta, este indicat să nu faceți asta singuri, dacă nu aveți pregătirea și experiența necesară în prelucrarea lemnului. Fiind o operațiune migăloasă și care necesită atenție deosebită, vă recomandăm să angajați un profesionist.

Postati un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.