Optimizarea mobilierului de bucătărie

În acest articol vom discuta despre mobilierul de bucătărie, încăpere care are nevoie de cea mai mare atenție în planificarea corpurilor de mobilier și stabilirea poziției acestora.

Până de curând, designerii de interioare aveau o regulă foarte clară cu privire la aranjarea mobilierului din bucătărie: regula triunghiului. Aceasta presupunea ca frigiderul, aragazul și chiuveta să formeze un triunghi echilateral cu latura de 1 – 1.5 m. Mai mult decât din punct de vedere vizual, designerii amenajează bucătăriile astfel încât acestea să fie foarte funcționale. O bucătărie amenajată în triunghi ar eficientiza munca.

Cu toate acestea, regula de aur pare să se schimbe odată su schimbările arhtiecturale. Dacă acest model încă este perfect pentru bucătării închise și simpliste, odată cu apariția electrocasnicelor diverse și a bucătăriilor deschise către living, este mult mai eficient să gândim bucătăria în „zone de lucru”.

Care sunt cele cinci zone principale ale bucătăriei:

  1. Consumabile. Prin „consumabile” trebuie să se înțeleagă toate alimentele și ingredientele, indiferent dacă acestea sunt păstrate la rece sau nu.
  2. Neconsumabile. În această categorie intră produsele nealimentare, cum sunt farfuriile, tacâmurile, paharele etc.
  3. Zona de curățenie. Aceasta este zona care include chiuveta de bucătărie, dar și toate soluțiile pentru curățenie.
  4. Zona de preparare. Spațiul în care se prepară efectiv mâncarea. A nu se confunda cu zona în care se gătește.
  5. Zona de gătire. Această zonă include plita, cuptorul, aragazul, cuptorul cu microunde și orice alte electrocasnice folosite pentru gătit.

Reguli de eficientizare:

Zona de curățenie trebuie să fie plasată lângă veselă, pentru a pune vasele la loc cât mai repede după spălare, dar și lângă zona de preparare, pentru cazurile în care trebuie să spălați legume sau să scurgeți apa din diverse recipiente. Zona de preparare trebuie să fie foarte aproape și de zona de gătire.

Ordinea optimă este cea prezentată mai sus: consumabile, neconsumabile, zonă de curățenie, zonă de gătire. Firește, depinde de obiceiurile și preferințele fiecăruia, așa că nu este nimic bătut în cuie.

Postati un comentariu

Adresa dumneavoastra de email nu va fi publicata.