
Secretul unui birou open-space eficient: Mobilierul
Este imposibil să nu remarcăm un trend al ultimilor 10 ani în materie de amenajare a birourilor. Tot mai multe companii, în special cele care se bazează pe lucru în echipă, optează pentru un plan open-space și diverse scheme de aranjare a birourilor. Motivul este simplu: un loc în care angajații sunt fizic în proximitate încurajează comunicarea și colaborarea.
Cu toate acestea, dacă este vorba de mai mult de 20 de angajați, încep să apară probleme. Un birou cu 50, 100 sau chiar mai mulți angajați va deveni un mediu ostil concentrării, iar eficiența (atât a echipei cât și cea individuală) va avea de suferit.
Care este soluția?
Renunțarea la conceptul open-space nu este o soluție, acesta are beneficiile sale care trebuie păstrate. Secretul constă în mobilierul de birou și aranjarea acestuia.
De obicei, aranjarea se face pe „insule”. Acestea sunt, de fapt, grupuri de birouri la care vor fi așezați angajați din același departament/echipă sau oameni care, într-o formă sau alta, colaborează. Cu toate acestea, acest aranjament nu pare să fie cel mai eficient, conform specialiștilor, în special datorită faptului că aceste grupuri trebuie plasate la distanțe mari din motive acustice, irosindu-se astfel spațiu prețios.
O variantă demnă de luat în considerare este împărțirea spațiului în zone de lucru, în locul distribuirii acestuia echipelor.
În continuare, vom oferi câteva exemple de zone pe care le puteți crea:
- zona de birouri – destinată în special lucrului individual
- zona de ședințe – ideal plasată într-o zonă privată, separată de panouri
- zona de lucru în echipă – plasată într-una dintre marginile încăperii